Wegwezen..

Aanstaande vrijdag (10 augustus) om 09:00 is het zo ver.. we vertrekken voor ruim zes weken naar Europa, het Midden-Oosten en Azië. De eend is af en de spullen zijn ingepakt. Onze eerste stop is Wenen, Oostenrijk. Vanuit daar zullen we via Kroatië en de Balkan richting Bulgarije rijden om uiteindelijk uit te komen in Turkije.

Bumper
Je kan natuurlijk niet zomaar met een lelijke eend naar Peking rijden, we hebben natuurlijk de nodige voorbereidingen getroffen. Een jaar lang hebben we er bijna elke avond aan gewerkt. Zo hebben we een verzwaarde voor- en achterbumper geïnstalleerd en een extra grote benzinetank ingebouwd. Benzine is namelijk heel schaars Azië vanwege het feit dat het merendeel van de voertuigen daar op diesel rijdt. Ook hebben we extra geluidsisolatie ingebouwd. Een eend maakt enorm veel herrie door het gebrek aan isolatiemateriaal in de cabine. Om niet doofstom in Peking aan te komen hebben we dus een en ander geïsoleerd.

Opgevoerd
Verder hebben we de eend behoorlijk opgevoerd. Aanvankelijk had de motor een cilinderinhoud van 435cc, maar dit hebben we omhoog gebracht naar 602cc. Hiermee is het aantal pk's met ruim 57% gestegen! Bovendien heeft een nieuwe versnellingsbak geleid tot de theoretische topsnelheid van 115 km/u. En natuurlijk hebben we nog extra reservebanden en -wielen aan boord en moderne voorwielophangingen met schokbrekers aangebracht plus het chassis extra verstevigd. Uiteraard zijn schokbrekers geen overbodige luxe op de Kazachse steppe of in de outback van Mongolië waar asfalt de komende tien jaar nog een niet bestaand woord is.

Veel van deze aanpassingen zijn gedaan omdat deze eend een ‘oldtimer’ is. Een ‘moderne eend’, van na 1978, heeft bijvoorbeeld standaard al een versterkt chassis, een grotere motor, een andere versnellingsbak en schokbrekers op alle vier de wielen.

Tweevoud
Ook gaat er een hele berg reserveonderdelen mee. Bijna alles wat kan worden vervangen gaat in tweevoud mee. Want: je weet maar nooit.


Ons eerste bericht vanuit het buitenland ontvang je snel!


Tot gauw!


PS Wij zijn erg blij met onze sponsoren! En willen hen heel erg bedanken voor het mede mogelijk maken van deze reis.