Kou en stilte

We trekken een fleece trui aan en zetten de kachel een standje hoger. Hard nodig want het is koud in dit stille land. We zijn in Mongolië, het laatste land voordat we ons einddoel China bereiken.

Hoogvlakte
 
Collega eend
Het was even onduidelijk of we nog een immigratiedocument misten, maar uiteindelijk konden we door. Via Rusland hebben we dus Mongolië bereikt. En wat troffen wij aan bij de grens? Een Zwitser met een eend uit 1964. Hij kwam net terug van een drieweekse rondreis door Mongolië. Na de grens te hebben gepasseerd hebben we overnacht in een soort schuur in Tashanta, een klein dorpje gelegen op een hoogvlakte (+/- 2500 meter hoog). Hierdoor was het extreem koud, maar ook extreem mooi. Met uitzicht op besneeuwde bergtoppen.

Niets

Op de 'weg' in Mongolië
Na een nacht goed slapen waren we klaar voor de volgende etappe. In Mongolië ontbreekt het eigenlijk aan alles en dus ook aan wegen. De meeste wegen zijn niet meer dan een soort grindpad. Ook doorkruisen deze wegen regelmatig een rivier. Hierdoor kunnen we maximaal 30 kilometer per uur rijden. Vanwege de hoge ligging van dit deel van Mongolië is hier niets. Geen planten, geen dieren en geen mensen. ’s Avonds laat kwamen we aan in Khovd. Een middelgrote stad in het westen van het land.  

Golven

Onderweg naar Khovd bleek dat de enige brug naar de stad was afgesloten. Fijn. Niemand maakte zich echt druk en iedereen zocht een ondiep plekje om door de rivier heen te rijden. Wij moesten er dus ook aan geloven. Geen gemakkelijke opgave met een eend. Na wat gestuntel bleek de ventilator het niet aan te kunnen en vol water te lopen. Het water gutste over de motorkap waardoor de eend bijna verdronk. Terug naar de kade maar weer.
 
Sleeptouw

Achter de Australiërs aan
Gelukkig leerden we een aardige Australiër kennen die ons op letterlijk op sleeptouw heeft genomen. Met de motor uit en achter de auto van de Australiër zijn we de rivier door gesleept. Gelukkig heeft de motor niets te lijden gehad, even uitdruppen en we konden weer rijden. Toen we in Khovd aankwamen hebben we meteen een soort hotelachtig iets gezocht en zijn we gaan slapen. We hebben veel energie nodig want er zijn nog heel wat rivieren te doorkruisen.

Over een paar dagen hopen we de koudste hoofdstad ter wereld te bereiken. Ulan Bator. Met een gemiddelde temperatuur van -1,3 graden.


Beestjes