Boetes in Kazachstan

Zoals gezegd kunnen we door met onze reis! Alle visa en papieren zijn geregeld.

Bij Bert thuis

Na een paar lange dagen en lange ritten waren we aangekomen bij Bert van Lier. Bert woont al 20 jaar in Kazachstan en heeft een agrarisch bedrijf. In ruil voor wat geld kun je bij Bert heerlijk kamperen, eten en kletsen. Ook helpt hij je graag met het regelen van zaken rondom je reis. Mocht je ooit naar Kazachstan gaan, ga dan even bij Bert langs!

Salaris

De rit naar Bert was niet geheel zonder hindernissen. De politie in Kazachstan is, in tegenstelling tot buurland Oezbekistan, erg corrupt. En probeert dan ook geregeld geld af te troggelen. Onderweg hebben we voor 200 dollar aan boetes ontvangen. Agenten verdienen in Kazachstan niet meer dan 400 euro per maand. Door dit lage salaris hebben ze zichzelf een aantal nevenactiviteiten toegekend waaronder zo veel mogelijk boetes uitschrijven als mogelijk. 80% van het boetegeld verdwijnt in de zakken van de agenten zelf. Dit zie je terug in de zwart glimmende BWM’s waar de agenten na diensttijd in rondrijden.

Ambassade

Tijdens de dagen bij Bert hebben we het nodige onderhoud aan de auto gepleegd. Zoals het vervangen van de dynamo, het uitdeuken van de velgen en de lekke benzinetank repareren. Tijdens deze ‘vrije’ dagen zijn we elke dag naar de Russische ambassade geweest om een nieuw visum te regelen. Toen alles rond was en we weer heel wat duizenden dollars armer waren, zijn we vertrokken richting Rusland.

Lasergun

Met de politie
We waren de snelweg nog niet opgedraaid of we hadden weer een boete te pakken. We reden de berg af met 100 kilometer per uur, terwijl je er slechts 95 mocht. De agent liet op zijn lasergun zien dat we 120 hadden gereden. Dit kan nooit; de eend kan niet harder dan 100, maar goed. Na heel wat onderhandelingen is de boete geslonken tot slechts 50 dollar en konden we weer rijden. Omdat we weinig tijd hadden en de politie wilden mijden besloten we van de snelweg af te gaan en een ‘wit’ weggetje te pakken. Niet echt een heel goed idee. De bouten van de verlichting trilden los, de carterplaat was aan gort en de velgen weer krom. Maar we hadden we 3 uur aan tijd ingelopen! 
’s Avonds laat arriveerden we in Ayagoz in Midden-Kazachstan. De lokale hangjeugd wees ons een verschrikkelijk gezellig hotel. Even slapen en dan op naar Rusland!
Desolaat landschap


  


Zijderoute of zijden draadje?

China staat (weer eens) op losse schroeven. Problemen met visa zijn de oorzaak, maar we hebben goed nieuws. Nieuwe visa zijn geregeld en 9 september rijden we Rusland binnen! Om ons daarna voor te bereiden op de grote tocht door het desolate Mongolië.

We hebben inmiddels Oezbekistan verruild voor Kazachstan. In Oezbekistan hebben we een paar heerlijke rustdagen gehad in Buchara en Samarkand. Beide steden zijn prachtig en stikken van het Werelderfgoed. De steden worden gedomineerd door torenhoge Madrassa's. Dit waren vroeger (rond 1620) koranscholen. Onze vrije dagen hebben we gevuld door aan het zwembad te liggen en te relaxen.

Oezbekistan
Madrassa Samarkand

Oezbekistan was een heerlijk land om doorheen te rijden. De mensen zijn uitermate gastvrij; niets is ze te veel. Als je de weg vraagt word je naar je bestemming geëscorteerd. Onderweg kwamen we geregeld politiefuiken tegen, maar ook dit is absoluut niet vervelend. De politie vindt de auto geweldig en nodigde ons dan ook vaak uit voor een kopje thee. Onderweg wordt er trouwens de hele tijd getoeterd en gezwaaid. Mensen vinden de eend heel bijzonder.

Bezoekje
 
madrassa
Na een familiebezoekje in Samarkand werd het weer tijd om afscheid te nemen op de luchthaven van Tashkent. Zij vliegen naar huis, wij rijden verder. Op de laatste dag in Oezbekistan bekeken we nog even het schema voor Kazachstan. Volgens het schema moesten we in slechts drie dagen het land doorkruisen. Onmogelijk voor zo'n enorm land. Na wat rondbellen bleek dat er een foutje in het schema zat. Drie dagen moesten er eigenlijk zes zijn. Dus de data op de visa voor Rusland en Kazachstan klopten niet meer. Dit houdt in dat beide visa verlengd moeten worden. Dit heeft heel wat voeten in de aarde.

600 dollar

Een verlenging voor Kazachstan is niet mogelijk, maar we kunnen een nieuw visum aanschaffen voor slechts $ 600,- Het verlengen van het Russische visum duurt nog tot en met maandag. Wat veel te laat is. Hierdoor komen we nooit op tijd bij de Chinese grens; we moeten op de afgesproken datum bij de Chinese grens zijn vanwege onze gids en het rijexamen wat we moeten afleggen aldaar.

Hopelijk komt het goed. Nu logeren we twee dagen bij een aardige Nederlander die in Kazachstan woont. Hij heeft een bedrijfje net buiten de hoofdstad Almaty. Het is heerlijk hier en het land weer prachtig!!




lokale markt
hotel