Boetes in Kazachstan

Zoals gezegd kunnen we door met onze reis! Alle visa en papieren zijn geregeld.

Bij Bert thuis

Na een paar lange dagen en lange ritten waren we aangekomen bij Bert van Lier. Bert woont al 20 jaar in Kazachstan en heeft een agrarisch bedrijf. In ruil voor wat geld kun je bij Bert heerlijk kamperen, eten en kletsen. Ook helpt hij je graag met het regelen van zaken rondom je reis. Mocht je ooit naar Kazachstan gaan, ga dan even bij Bert langs!

Salaris

De rit naar Bert was niet geheel zonder hindernissen. De politie in Kazachstan is, in tegenstelling tot buurland Oezbekistan, erg corrupt. En probeert dan ook geregeld geld af te troggelen. Onderweg hebben we voor 200 dollar aan boetes ontvangen. Agenten verdienen in Kazachstan niet meer dan 400 euro per maand. Door dit lage salaris hebben ze zichzelf een aantal nevenactiviteiten toegekend waaronder zo veel mogelijk boetes uitschrijven als mogelijk. 80% van het boetegeld verdwijnt in de zakken van de agenten zelf. Dit zie je terug in de zwart glimmende BWM’s waar de agenten na diensttijd in rondrijden.

Ambassade

Tijdens de dagen bij Bert hebben we het nodige onderhoud aan de auto gepleegd. Zoals het vervangen van de dynamo, het uitdeuken van de velgen en de lekke benzinetank repareren. Tijdens deze ‘vrije’ dagen zijn we elke dag naar de Russische ambassade geweest om een nieuw visum te regelen. Toen alles rond was en we weer heel wat duizenden dollars armer waren, zijn we vertrokken richting Rusland.

Lasergun

Met de politie
We waren de snelweg nog niet opgedraaid of we hadden weer een boete te pakken. We reden de berg af met 100 kilometer per uur, terwijl je er slechts 95 mocht. De agent liet op zijn lasergun zien dat we 120 hadden gereden. Dit kan nooit; de eend kan niet harder dan 100, maar goed. Na heel wat onderhandelingen is de boete geslonken tot slechts 50 dollar en konden we weer rijden. Omdat we weinig tijd hadden en de politie wilden mijden besloten we van de snelweg af te gaan en een ‘wit’ weggetje te pakken. Niet echt een heel goed idee. De bouten van de verlichting trilden los, de carterplaat was aan gort en de velgen weer krom. Maar we hadden we 3 uur aan tijd ingelopen! 
’s Avonds laat arriveerden we in Ayagoz in Midden-Kazachstan. De lokale hangjeugd wees ons een verschrikkelijk gezellig hotel. Even slapen en dan op naar Rusland!
Desolaat landschap